naujienos

naujienos / 2020 01 17 „Amber Grid“ pasirašė GIPL dujotiekio rangos darbų sutartį

Pasak N. Bikniaus, sutartyje tam yra numatyti visi reikalingi saugikliai, tokie kaip banko garantijos ar finansinės sankcijos, projekto vėlavimo atveju. Be to, rangovas reikalingą darbams techniką ir mechanizmus turi Lietuvoje. Sudėtingiems kryptinio gręžimo darbams pasitelktas patyręs ir Europoje žinomas subrangovas LMR Drilling. Valdymo sistemos darbus atlikti pasitelkta patikimą reputaciją turinti bendrovė „Elsis“.
 
Siekiant užtikrinti projekto kokybę ir jo įgyvendinimą pagal numatytą laiką, jau yra parengtas aiškus ir konkretus darbų grafikas, numatant kiekvienos savaites darbus. Jame itin daug dėmesio skiriama darbuotojų saugai, projekto valdymo kokybei ir techninei priežiūrai.
 
Po poros metų, 2021 m. pabaigoje pradėjus Lietuvą su Vakarais sujungsiančio dujotiekio ekslploataciją, Lietuva kartu su Baltijos šalimis taps didžiulės Europos rinkos dalimi. Nuo naujųjų metų pradėjus veikti Estiją ir Suomiją jungiančiam dujotiekiui „Balticconnector“, GIPL jungtis atvers galimybę Baltijos šalių ir Suomijos vartotojams pirkti ir parduoti dujas konkurencijos sąlygomis geriausia kaina, o taip pat dar efektyviau išnaudoti SGD terminalo pajėgumus transportuojant dujas naujuoju Šiaurės-Pietų koridoriumi.

Šiuo dujotiekiu bus dar labiau įtvirtinta Lietuvos energetinio pasirinkimo laisvė: sumažinta tiekėjo iš Rytų dominavimo jėga. Atvėrus naują šaltinį, Vakaruose vyraujanti mažesnė dujų kaina atsispindės ir Baltijos šalių rinkoje.
 
Daugiau kaip metus trukęs GIPL dujotiekio rangos darbų konkursas yra vienas didžiausių pastarojo meto konkursų dujų sektoriuje. Jis pasižymėjo sudėtingumu tiek pasiruošimo fazėje, tiek ir išrenkant galutinį laimėtoją. Vykdant šį pirkimą „Amber Grid“ dėjo daug pastangų skatinti rangovų konkurenciją, taip pat ir iš užsienio, siekiant ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo atlikti darbus kokybiškai ir laiku. Pastangos sukurti prielaidas didesnei konkurencijai ir pritraukti kuo daugiau dalyvių buvo sėkmingos – konkurse dalyvavo 6 dalyviai įskaitant įmones iš Ispanijos, Graikijos, Izraelio.
 
Ekonomiškai naudingiausią pateiktą pasiūlymą vertino Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija dėl rangovo atitikimo nacionalinio saugumo interesams.
 
„Dėl konkurencijos, kurią sudarė šiame pirkime dalyvavusios Lietuvos ir užsienio kompanijos, GIPL projekto įgyvendinimas kainuos 24 mln. eurų pigiau nei planavome. Vietoje 136 mln. eurų investicijų, projekto kaštai, vertinant vamzdžių ir rangos darbų įsigijimą, sumažės iki 112 mln. eurų. Esame pasiruošę pradėti darbus  ir atlikti juos iki tam skirto laiko – 2021 m. pabaigos“, – sako laikinasis „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.
 
Pirmoji GIPL projekto sutartis, numatanti plieninių vamzdžių, reikalingų dujotiekių jungčiai, pagaminimą ir įsigijimą buvo pasirašyta liepos 25 d. „Amber Grid“ 26,4 mln. Eur (be PVM) vertės sutartį pasirašė su tarptautinį konkursą laimėjusia Lenkijos bendrove „Izostal“.
 
Sausį rangovas darbus pradės nuo GIPL dujotiekio pradžios taško, esančio Širvintų rajone, greta Jauniūnų kompresorių stoties. Per dvejus metus nuo Širvintų iki Lietuvos-Lenkijos sienos Lazdijų rajone išsiraizgys 165 km ilgio dujų vamzdynas, įrengtas po žeme, taip pat bus įrengta pasienio dujų apskaitos stotis. Lenkijos teritorijoje dujotiekis tęsis daugiau kaip 340 km. Rugsėjo pradžioje GIPL jungties partneris, Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatorius „Gaz-System“ pradėjo dalies dujotiekio Lenkijos teritorijoje rangos konkursą, įmonė taip pat yra užsitikrinusi vamzdžių tiekimo sutartis.
 
Visa GIPL projekto vertė – apie 500 mln. eurų, investicijos Lietuvos pusėje sieks iki 112 mln. eurų. Daugiau kaip 60 proc. lėšų šio projekto įgyvendinimui skyrė Europos Komisija. Prie projekto finansavimo prisidės ir Latvijos bei Estijos dujų perdavimo sistemos operatoriai.
 
Planuojama, kad GIPL dujotiekio statyba bus baigta ir jungtis pradės veikti 2021 m. pabaigoje. Pastačius dujotiekių jungtį bus sukurti pajėgumai, leisiantys Baltijos šalių kryptimi transportuoti iki 27 teravatvalandžių (TWh) gamtinių dujų per metus, Lenkijos kryptimi – iki 21 TWh per metus, o Baltijos šalių dujų rinkos taps bendros ES dujų rinkos dalimi.
 
Europos Sąjungos bendrojo intereso projektą „Dujotiekių jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos“ (GIPL) „Amber Grid“ įgyvendina kartu su Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatoriumi „Gaz-System“.
info is: www.ambergrid.lt 


Apie mus

Asociacija „Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai” yra Lietuvos ir Lenkijos ekonominio bendradarbiavimo dvišalė organizacija. Asociacija renka informaciją savo nariams apie verslo galimybes abiejose šalyse, bendradarbiauja su organizacijomis ir asmenimis, užtikrinančiais verslo valdymą ir plėtrą, organizuoja konferencijas ir teminius renginius.


Rekvizitai

Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai
Kodas: 303873870
Banko sąskaitos numeris: LT50 7044 0600 0801 8382; BIC (SWIFT): CBVILT2X

Kontaktai

 Konstitucijos pr. 7, Vilnius
+370 6 5264605
info@plcc.lt