naujienos

naujienos / 2019 11 17 Interviu 15min.lt su Lietuvos ir Lenkijos prekybos rūmų valdybos pirmininku Robertu Juodka

„Lietuva ir Lenkija turi ne vieną bendrą jungtį. Mus sieja ne tik 600 metų kova prieš bendrus priešus, o kalbėdami apie dabartį mes visų pirma kalbame apie verslą, apie svarbius energetinius projektus. Lenkijos rinka yra didžiulė ir galimybės yra didelės“, – sako asociacijos „Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai“ vadybos pirmininkas Robert Juodka.
Pasak R.Juodkos, Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai – ekonominio bendradarbiavimo dvišalė organizacija – įsteigti prieš maždaug penkerius metus, tačiau tokios organizacijos poreikis buvo juntamas ir gerokai anksčiau. „Keista, kad tokia asociacija neatsirado anksčiau. Esame bendruomenė, institucija, kuri yra visiškai apolitiška ir jungia verslą, bendrus interesus, siekius versle, prekyboje. Be to, akivaizdu, kad Lenkija Lietuvai yra be konkurencijos didžiausia kaimynė, Europos Sąjungos narė, kuri turi didžiulę – net 38 milijonų gyventojų – rinką. Lenkija – mūsų vienintelis kelias link Vakarų Europos jau kalbant ne verslo, o strategine prasme“, – teigė R.Juodka.

Strateginiai energetiniai projektai be Lenkijos neįmanomi Kalbėdamas apie abiejų šalių partnerystę pašnekovas išskyrė strateginius energetinius projektus. „Strateginiai energetiniai projektai be Lenkijos yra neįmanomi – elektros jungtys, Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija, turėtumėm išnaudoti ir bendrą dujų rinką. Toliau – Rail Baltica, Via Baltica jungtys. Lenkijoje tiesiami keliai link Lietuvos pasienio punktų. Tai ne tik dvišaliai projektai, tačiau Europos Sąjungos lygmens. Todėl abiejų šalių bendradarbiavimas šioje srityje yra gyvybiškai svarbus“, – kalbėjo R.Juodka.

Asociacija organizuoja energetikos forumus, kuriuose dalyvauja svarbiausi energetikos įmonių atstovai iš Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Švedijos, Suomijos. „Taip pat sulaukiame prašymų prašymų atlikti rinkos tyrimus. Šis darbas yra ilgalaikis“, – teigė R.Juodka. Organizuoja teminius renginius Dar vienas iš rūmų tikslų – kuo labiau artinti abiejų šalių žmones ir bendruomenes: kad supratimas vieni apie kitus nesibaigtų prie Suvalkuose esančių parduotuvių durų. „Ne tik skatiname ir remiame verslą, bet organizuojame įvairias kultūrines programas. Mūsų tikslas yra gerinti, integruoti bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Lenkijos visomis prasmėmis, išskyrus politinę“, – sakė R.Juodka.
Asociacija renka informaciją savo nariams apie verslo galimybes abiejose šalyse, bendradarbiauja su organizacijomis ir asmenimis, užtikrinančiais verslo valdymą ir plėtrą, organizuoja konferencijas ir teminius renginius. Jie vyksta tiek Lietuvoje, tiek ir Lenkijoje. Juose ne tik aptariami įgyvendinami projektai, tačiau pristatomos verslo galimybės Lietuvoje bei Lenkijoje, kalbama apie investicijas, abiejų šalių verslininkai susipažįsta vieni su kitais. „Nes kontaktas pirmiausiai įvyksta tarp žmonių. Jeigu yra bendravimas, kontaktas, pasitikėjimas – atsiranda ir verslas. Jei to nėra, tai ir verslo nebus“, – teigė valdybos pirmininkas. Lenkijai Lietuva – ir vartai į Šiaurę Kas Lenkijos verslininkus domina Lietuvoje? Pasak R.Juodkos, Lenkijai Lietuva visų pirma yra vartai į Šiaurę, pirmasis žingsnis į Latviją, Estiją, iš dalies – ir į Suomija, kartais – Baltarusiją. Kalbėdamas apie ateitį ir veiklos kryptis R.Juodka akcentavo tęstinumą, pasirinktos krypties išlaikymą. „Tikslas paprastas: kad būtų kuo daugiau investicijų ir vienoje, ir kitoje šalyje“, – sakė R.Juodka. Asociacija veikia atviros narystės principu, tačiau kiekvienam naujam nariui yra taikoma kruopšti patikros ir priėmimo procedūra, abejotinais atvejais organizacijos įstatuose numatyta galimybė atsisakyti priimti arba pašalinti tiek juridinį, tiek fizinį asmenį iš organizacijos. Tai užtikrina, kad nariais taps tik patikimos, skaidriai valdomos bei etiškos bendrovės. Rūmai glaudžiai bendradarbiauja su abiejų šalių viešosiomis įstaigomis, Lenkijos investicijų ir prekybos agentūra, Lietuvos ambasada Varšuvoje ir Lenkijos ambasada Lietuvoje, VšĮ „Versli Lietuva”, LVK, Investuok Lietuvoje, kitomis verslo ir visuomeninėmis organizacijomis.

Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/verslas/naujiena/finansai/lietuvos-ir-lenkijos-prekybos-rumu-valdybos-pirmininkas-r-juodka-kaimynines-salies-rinka-yra-didziule-662-1231582?fbclid=IwAR2MfllSQdNWkfS7r2Qu3XY6uG7AHpR9etlndmP53zNtm6mdq-Ks9xurqj8&copied

 

 



Apie mus

Asociacija „Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai” yra Lietuvos ir Lenkijos ekonominio bendradarbiavimo dvišalė organizacija. Asociacija renka informaciją savo nariams apie verslo galimybes abiejose šalyse, bendradarbiauja su organizacijomis ir asmenimis, užtikrinančiais verslo valdymą ir plėtrą, organizuoja konferencijas ir teminius renginius.


Rekvizitai

Lenkijos ir Lietuvos prekybos rūmai
Kodas: 303873870
Banko sąskaitos numeris: LT50 7044 0600 0801 8382; BIC (SWIFT): CBVILT2X

Kontaktai

 Konstitucijos pr. 7, Vilnius
+370 6 5264605
info@plcc.lt